Helderse modelboten vereniging "Nieuwe Koers"

leeg voor boven in pagina

Maplin sands lighthouse


image002

De “Maplin Sands lighthouse” is gelegen aan de zuidoostelijke rand van de Maplin Sands ten noorden van Shoeburyness, Essex in de monding van  rivier de Thames. Dit om passerende schepen te waarschuwen voor het offshore wad. De “Maplin Sands lighthouse” werd gebouwd in 1838 als een schroefstapel vuurtoren (screw pile lighthouse).
Dit was de eerste vuurtoren die op deze manier werd gebouwd. Ontworpen door James Walker, Trinity House consulent vuurtoren ingenieur, en is gebaseerd op de uitvinding van een Ierse man genaamd Alexander Mitchell (dit was een blinde ingenieur).
 
image004

Het systeem, Screw piles, wordt heden ten dage ook nog gebruikt, al is het wel aan de tijd aangepast. In Engeland zijn hele pieren op deze manier gebouwd waar wandelend publiek heerlijk kan uitwaaien en kan genieten van de zee..
 

image006

Aan het onderste gedeelte van iedere paal , waar de vuurtoren op kwam te staan, was een breed bladige schroef (screw pile) gemonteerd. De schroef werd in een zand- of koraalbodem gedraaid zoals ook een schroef in hout wordt gedraaid. Bovenop de geplaatste schroef- palen werd een platform geplaatst waarop de woonruimte en de vuurtoren werden gebouwd. Een vuurtoren van dit soort kon gemakkelijk worden aangepast voor elk gebied waar het niet nodig was om het vuurtorenlicht op een grote afstand te kunnen zien. De palen boden geen weerstand tegen de golven die door de open ruimtes passeerden.
image008

De “Maplin Sands lighthouse” had een rooster structuur van ijzer en was gebouwd op negen screw piles, die 6,6 meter diep in de onstabiele rivierbodem waren gedreven. Acht palen vormden een buitenste achthoek en de negende een centrumdrager waarop een houten achtkantige vorm als woonruimte werd geplaatst. Bestaande uit een woonkamer, slaapkamer, keuken/badkamer en berging. De slaapkamer bevatte drie stapelbedden, voor de vuurtorenwachter en zijn twee assistenten. Een lichttoren werd op de top van de leefruimte gebouwd. De hele structuur werd rood geschilderd en was 21 meter hoog. Het toonde een vast licht op een hoogte van 11 meter en zichtbaar tot op een afstand van10 mijl. De toren had een mist-waarschuwings-bel die geplaatst was aan de zeezijde op de lantaarngalerij. De drie cwt. Mist-bel gaf één slag om de 10 seconden tijdens de mist. Aan de andere kant werd een vlaggenmast geplaatst. Door overmatig schuren van de Thames tegen de schroefpalen (screw piles) werd de vuurtoren ondermijnd en werd volledig weggevaagd in 1932, dit werd veroorzaakt door de kracht en de richting van de getijdenstromen.
 
In 1968 werden de moderne Blacktail Oost en Blacktail West geplaatst, kleine automatische vuurtorens, die deze verraderlijke Maplin Sands markeren. Ze hebben beide een stalen rooster structuur en zijn groen geschilderd, 12,60 meter hoog, met een oninteressant navigatie licht dat op de top zichtbaar is voor een maximale afstand van 6 mijl. Een paar jaar lang werden ze aangedreven door experimentele windgenerators, maar in de herfst van 1996 werden ze omgebouwd voor zonne-energie.

image010
 
A = locatie van lighthouse Maplin Sands